

Σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο με το που βγήκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων και όταν με το καλό το blog έκανε την εμφάνισή του στον παγκόσμιο ιστό θα ήταν από τις πρώτες μου αναρτήσεις. Ωστόσο περίμενα μέχρι τα παιδιά να παραδώσουν τα μηχανογραφικά τους και σ’ αυτή τη περίοδο, της αναμονής τους για την οριστική είσοδο στις σχολές που έχουν επιλέξει, να αφιερώσουμε μερικές σκέψεις σε ένα κομμάτι της εκπαίδευσης που πονάει πολύ και που ούτε καν βλέπω να υπάρχει προοπτική βελτίωσης και αντιμετώπισης.
Και το καίριο ερώτημα είναι : ποια σχολή να επιλέξω; Τι θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου;
Όλοι μας έχουμε περάσει από τα σχολικά θρανία και όλοι μας έχουμε βιώσει την αγωνία, το άγχος και την κούραση των εισαγωγικών πανελληνίων εξετάσεων. Κάποιοι με τις δέσμες άλλοι τώρα με τις κατευθύνσεις και γενικά σε όποιο σύστημα ο καθένας είναι ‘’τυχερός’’ να πέσει. Κάποιοι το πάλευαν από νωρίς και πέτυχαν το βαθμολογικό τους στόχο. Άλλοι τα έδωσαν όλα την τελευταία χρονιά και κατάφεραν να κερδίσουν αυτό που ήθελαν. Τέλος κάποιοι έμειναν πίσω περιμένοντας για τη νέα προσπάθεια της επόμενης χρονιάς. Και αφού τα βάσανα τέλειωσαν όλοι οι μαθητές προετοιμάζονται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Ποια σχολή να επιλέξω; Ποια πόλη; Ποιες σχολές έχουν άμεση αποκατάσταση; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που ψάχνουν τις απαντήσεις τους στο μυαλό όλων των υποψηφίων.
Τι είναι όμως αυτό που καθοδηγεί τις επιλογές των υποψήφιων σπουδαστών στις διάφορες σχολές; Ποιοι παράγοντες επιδρούν στις αποφάσεις τους; Κάνουν άραγε τη σωστή επιλογή; Τελικά αυτό που επιλέγουν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν ή κάτι άλλο τους οδήγησε στην τελική επιλογή τους; Τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της υφής της κοινωνίας μας υπό το βλέμμα των οποίων η νέα γένια θα καθορίσει τις επιλογές της για το μέλλον.
Ας το παραδεχτούμε όλοι. Στην εκπαίδευση μας δεν υπάρχει Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Τα παιδιά επιλέγουν εντελώς διαισθητικά το τι θα ήθελαν να ακολουθήσουν στην μελλοντική επαγγελματική τους καριέρα. Αλλά και αν αυτό δεν είναι αρνητικό γιατί στο κάτω κάτω ήταν δική τους επιλογή γιατί να παρασύρονται από άσχετους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που νομίζουν ότι γνωρίζουν ποιο είναι το καλό για το μέλλον των παιδιών. Μιλάω φυσικά γι’ αυτούς τους καθηγητές που τόσα χρόνια στο γυμνάσιο και στο λύκειο μας έκαναν να κατανοήσουμε πέρα για πέρα ότι έχουν εγκαταλείψει την έννοια του επαγγέλματος τους ως λειτούργημα και ότι λειτουργούν (είναι πλέον στην ιδιοσυγκρασία τους) με τη κουλτούρα ενός σάπιου, αδιάφορου και έντονα ακαμάτη δημόσιου υπαλλήλου. Με γνώσεις απόλυτα ‘’μπακαλίστικες’’ και με άγνοια τομέων όπως η συμβουλευτική και η ψυχολογία παίρνουν στο λαιμό τους καριέρες και ταλέντα. Φυσικά υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστες και δεν διορθώνουν τα άσχημα της κατάστασης.
Αλλά αφού κατηγορήσαμε τους καθηγητές θα ήταν άδικό γι’ αυτούς να μην επιρρίψουμε ευθύνες στο σχολείο και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γενικά. Γιατί ποιος εκπαίδευσε και ποιος προσέφερε κατάρτιση σε όλους αυτούς που υπερηφανεύονται ότι είναι κομμάτι της εκπαίδευσης; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να συναναστρέφονται και να επηρεάζουν τις νεαρές ψυχές; Ποιοι από όλους αυτούς τους φιλόλογους, τους μαθηματικούς, τους φυσικούς έχουν γνώσεις παιδαγωγικής και ψυχολογίας. Γιατί, εντάξει, καλά είναι τα αρχαία, καλές και οι εξισώσεις αλλά η μόρφωση δεν είναι μόνο γνωστική αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να είναι ολόπλευρη και ουσιαστική.
Αλλά όταν βλέπεις αυτά αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι η κοινωνία και οι πολιτικές που ακολουθούνται θέλουν να σε οδηγήσουν σε μια κατάστασης απάθειας και προκαθορισμού των επιλογών σου. Όλα είναι ελεγχόμενα και ουσιαστικά δεν καθορίζεις εσύ τις επιλογές σου. Όταν επί τρία χρόνια στο λύκειο τρέχεις από το ένα φροντιστήριο στο άλλο και δεν έχεις ελεύθερο χρόνο ούτε για τον εαυτό σου πώς να σκεφτείς τι είναι αυτό που σου ταιριάζει για το μέλλον και τι θα ήθελες να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής σου ζωής μελλοντικά. Όλα είναι κομμάτι ενός φαύλου κύκλου που σε οδηγεί στο ίδιο σημείο. Σε μια ζωή που δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις. Και αν τελικά κατά τύχη τα καταφέρεις και νοιώθεις καλά με τις αποφάσεις και τις επιλογές σου θα πρέπει να έχεις την δύναμη να συμβάλλεις σε κάτι που αποτελεί αγκάθι στην εκπαίδευση και που τείνει να εξαλείψει κάθε μορφή ελεύθερης επιλογής και ανεξαρτησίας. Μπορείς να το κάνεις με το δικό σου τρόπο μέσα από τη δουλειά σου και την επαγγελματική σου καριέρα.
Ολοκληρώνοντας κρίνουμε αναγκαία μια μικρή παρατήρηση. Όλοι ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων ο διάλογος για την παιδεία και τη αναμόρφωση του λυκείου. Αν είναι να επισημάνουμε κάποια αναγκαία ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σίγουρα θα θέταμε σε πρώτη προτεραιότητα τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το ρόλο του στην εκπαίδευση καθώς επίσης και τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των καθηγητών της δευτεροβάθμιας.
